SOCIAL MEDIA

Luonnollinen aurinkovoide on korallien ystävä

maanantai 25. toukokuuta 2020Jos totta puhutaan, en ollut kuullutkaan aurinkovoiteiden lajittelusta luonnollisiin (fysikaalisiin) ja tavanomaisiin (kemiallisiin) vielä kolme kuukautta sitten. Aloin tutkimaan aihepiiriä ja järkytykseni löytämiini tuloksiin oli SUURI. Miksei aiheesta ole puhuttua isommin ja aiemmin, vai onko minulla mennyt aiheen käsittely jotenkin ohi?  ☀️ Kerron teille seuraavaksi mitä olen saanut selville ja suosittelen muutamaa tuotetta.


Yleistä tietoa aurinkovoiteistaAurinkovoiteen pääasiallinen tehtävä on suojata ihoa karsinogeenisiltä eli syöpää aiheuttavilta ultraviolettisäteilyiltä. UVA -säteily aiheuttaa ihon pigmenttimuutoksia ja ryppyjä, kun taas UVB -säteily polttaa ihon. On tärkeää, että valitussa aurinkovoiteessa on kumpaakin säteilyä sisältävää suojaa. Aurinkovoide onkin paras anti-age -tuote mitä on! 

UV -säteilyn vaikutuksesta ihossa muodostuu happiradikaaleja, jotka vahingoittavat solujen toimintaa. Esimerkiksi luonnollisissa aurinkovoiteissa käytettävät karanjaöljy, aloe vera -geeli ja monet muut luomutuotetut kasviöljyt ja kasvivahat antavat suojaa, parantavat vaurioita tai vaikuttavat antioksidanttisesti iholla neutralisoimalla auringon aiheuttamia haittoja. Antioksidanteilla voidaan estää tai jopa pysäyttää vapaiden happiradikaalien eteneminen ja vaikuttaa samalla uusien happiradikaalien tuhoihin. Mitä eroa on fysikaalisella ja kemiallisella aurinkovoiteella?Kuten jo mainitsinkin, aurinkovoiteet voidaan lajitella kahteen kategoriaan: fysikaalisiin ja kemiallisiin aurinkovoiteisiin. Fysikaalisen ja kemiallisen aurinkovoiteen toimintaperiaatteet eroavat toisistaan. Kemiallinen eli ns. tavallinen aurinkovoide imeytyy ihoon ja alkaa toimimaan vasta puolen tunnin kuluttua levityksestä, kun taas luonnollinen, mineraalipartikkeleista koostuva, aurinkovoide alkaa toimimaan heti. Kemiallinen aurinkovoide muuttaa UV -säteilyn infrapuna -eli lämpösäteilyksi, joka poistuu joko verenkierron myötä tai vapautuu ilmaan, kun taas luonnollinen aurinkovoide on mineraalipohjainen suodatin, joka sisältää joko titaanidioksidia tai sinkkioksidia, jotka heijastavat haitalliset UV-säteet iholta pois. Luonnollinen aurinkorasva ei imeydy ihoon, joten se on poispestävissä. Luonnollinen aurinkovoide lähtee iholta pois parhaiten öljypohjaisella pesuaineella, tai vaikkapa kookosöljyllä. 

Luonnollinen aurinkovoide toimii siis kuten peili. Vaikka sinkki- ja titaanidioksidi eivät imeydy ihoon, voiteen muu ihoa hoitava koostumus imeytyy, ja neutralisoi siellä auringon haittoja auringossa oleilun aikana. Parhaat luonnonkosmetiikan aurinkovoiteet suojaavat ihoa UV -säteiltä, kosteuttavat sekä hoitavat ihoa.

Tiesitkö, että suojakerroin 15 estää noin 93 %, kerroin 30 noin 97 % ja kerroin 50 noin 98 % UV-säteistä?Ympäristöystävällinen valintaKemiallisten aurinkovoiteiden on tutkittu saastuttavan vesistöjä, tuhoavan koralliriuttoja ja häiritsevän jopa ihmisten hormonitoimintaa. Vuonna 2015 julkistetun tutkimuksen mukaan kemiallisten aurinkorasvojen kemikaalit hajottavat koralliriuttoja ja huuhtovat korallien ravintoaineita pois, mikä heikentää kalojen ja muiden merenelävien elinoloja. Kaloista on myös löydetty kemikaalien jäämiä.

Kuten muovijätettä, niin myös aurinkorasvaa päätyy meriin valtavia määriä. Aurinkorasvaa on arvioitu liukenevan meriin noin 14 000 tonnia vuodessa. Aurinkorasvaa päätyy meriin niin viemärivesistä kuin suoraan rasvaa käyttävien ihmisten iholta meressä uidessaan. Ongelma on luonnollisesti pahin rantalomakohteissa. Tähän mennessä Havaiji ja Palau ovat kieltäneet kemiallisten aurinkovoiteiden käytön. The Guardianin artikkelista saatte lisätietoa.

 Ruohonjuuren valikoimassa on useita luonnollisia aurinkovoiteita niin kasvoille kuin vartalolle.

Kuvan tuotteet:


1. Madara Plant Stem Cell
2. MOSSA aurinkosuojavoide kasvoille
3. We Love The Plant aurinkosuojapuikko
4. Algamaris aurinkovoidesuihke
5. Algamaris aurinkosuojahuulivoide


Ostin itse Madaran Plant Steam Cell -aurinkovoiteen ja olen ollut erittäin tyytyväinen. Voiteessa on mieto, mutta miellyttävä tuoksu. Lisäksi se levittyy hyvin, kuivuu nopeasti eikä jätä ihoa valkoiseksi.

Kuten kaikkia aurinkovoiteita, niin Madaran voidetta kannattaa levittää lisää uinnin jälkeen.

Muistakaa suojata myös kämmenet ja huulet auringonsäteiltä - ne unohtuvat helposti! ☀️

Postauksen vaatiman pienen tutkimustyön myötä omat silmät aukenivat toden teolla tähän aiheeseen ja aion tästä lähtien hankkia pelkästään luonnollisia aurinkovoiteita. Euroopassa myytävissä Nivean ja ACO:n aurinkovoiteissa ei ole koralleille vaarallisia ainesosia (benzophenone-3 ja ethylhexyl methoxycinnamate). Voiteen kyljestä voi tarkastaa, että siinä lukee joko ocean-friendly, water-friendly tai reef safe.


Toivottavasti saamme nauttia mahdollisimman paljon auringosta kesällä täällä Suomessa, mutta muistetaan suojata itsemme.


Aurinkoista kesää kaikille,

Ei kommentteja

Lähetä kommentti