SOCIAL MEDIA

Mistä aloittaa hääsuunnittelu?

sunnuntai 26. huhtikuuta 2020


Kihlat 17.8.2019. ♡

Kihlojen jälkeen oli aika aloittaa kauan odotettu häiden suunnittelu. Jos totta puhutaan, en vieläkään voi uskoa, että olen menossa naimisiin! Siis naimisiin! Onko muilla tulevilla morsiamilla samanlaista fiilistä? Johtuisiko se siitä, että olen odottanut tätä koko elämäni? Astella alttarille unelmieni miehen kanssa - ihmisen, joka on enemmän, kuin koskaan olisin voinut toivoa. Vaikka kuinka tilanne tuntuu absurdilta, se tapahtuu heinäkuussa 2021 ja on aika aloittaa hääsuunnittelu.

Mistä siis aloittaa hääsuunnittelut? Kävin tammikuussa 2020 Love me do -häämessuilla Helsingissä, josta toivoin saavani inspiraatiota ja ehkä hieman ohjausta siihen, mitä kaikkea pitäisi osata miettiä häitä suunnitellessa. Listasta tuli melkoinen. Jututin messuilla niin potentiaalisia bändejä, valokuvaajia, paperituotteiden tekijöitä kuin häämekkosuunnittelijoita. Kannattaa ottaa häämessuista kaikki irti ja verkostoitua. Hankin messuilta häälehtiä ja keräsin eri tekijöiltä käyntikortteja, jotta potentiaaliset tekijät olisi muistissa vielä messujen jälkeenkin.
Messujen jälkeen hankin vielä Frances Lincolnin Hääsuunnittelukirjan - mikä nappivalinta! Kirjassa on eri osioita, joissa voi tehdä listoja ja lisätä inspiskuvia, laatia budjetin ja pitää kirjaa siitä, mitä on jo tehty. Suosittelen kirjaa lämpimästi.

Nyt omaan listaani, jota olen noudattanut.


Häihin yli 12 kuukautta

Suunnittelu:

✓ Suunnittele alustava vieraslista
✓ Hahmottele alustava budjetti
✓ Kaasojen ja bestmanien valinta

Varaukset:

✓ Varaa vihkipaikka- ja aika
✓ Varaa juhlapaikka
✓ Varaa pitopalvelu
✓ Varaa valokuvaaja
✓ Varaa bändi
✓ Varaa hääauto / muu kuljetusväline
✓ Varaa häämekon sovitusaika kesälle


Kuten listoista voi ehkä huomata, niin tykkään olla ajoissa asioiden suhteen. Varasimme hääpaikan itse asiassa jo ennen kihloja (heinäkuussa 2019) eli kaksi vuotta ennen häitä, mutta arvatkaas mitä? Jos olisimme olleet kuukautta myöhemmin liikkeellä, emme olisi saaneet kyseistä paikkaa suunnitellulle hääpäivällemme. Emme lyöneet aluksi paikkaa lukkoon varausmaksulla, mutta meille ilmoitettiin, että ellemme maksa varausmaksua, menetämme alustavan varauksemme toiselle pariskunnalle. Olkaa siis liikkeellä mieluummin ajoissa, kuin myöhässä. Näin saatte todennäköisemmin sen mitä haluatte eikä teidän tarvitse "tyytyä" mihinkään.

Saimme siis halutun juhlapaikan, jeij! Olin erittäin hyvissä ajoin varaamassa myös vihkikirkkoa- ja aikaa. En tiennyt kuinka virtaviivaista oli saada vihkikirkko asuinpaikkakunnan ulkopuolelle, joten päätin ottaa yhteyttä seurakuntaan heti kun pystyi. Kuopion seurakunnissa vihkiajan 2021 pystyi varaamaan tammikuussa 2020 loppiaisen jälkeen, ei ennen sitä.

Häät pidetään siis Kuopiossa, vaikka asumme Vantaalla. Miksikö niin kaukana? No, minä olen kotoisin Kuopiosta ja mieheni Pohjois-Karjalasta, joten Itä-Suomi oli meille luonnollinen hääpaikkavalinta. Sukumme asuu suurilta osin Itä-Suomessa, joten heidän on myös helppo tulla Kuopioon. Lisäksi, onhan esimerkiksi hääpaikkavuokrat halvemmat Itä-Suomessa kuin pääkaupunkiseudulla. Juuremme on myös yksi hääteemamme - tahdomme tuoda esille juuriamme Itä-Suomesta eli painottaa Itä-Suomen perinteitä niin koristelussa, ruoassa kuin muissa asioissa (joita en vielä paljasta).
Näin poikkeusaikana monet valokuvaajat ovat olleet varattuja niin kesän 2020 häille, mutta myös varalta 2021 häihin. Niinpä oikean kuvaajan löytäminen ja saaminen kesti useita kuukausia, mutta onneksi the One on nyt varattu! Ihanaa. Suuri kivi pöyrähti sydämeltäni.

En ole vielä varannut häämekon sovitusaikoja kesälle, mutta se aion tehdä tulevina viikkoina. Mekkojen tilausaika saattaa olla jopa 8 kuukautta, joten valinta pitäisi olla tehtynä loppuvuodesta.

Kaikki kaasoni eivät myöskään vielä tiedä tulleensa valituiksi, sillä olisin tahtonut kysyä heiltä asiaa kasvotusten, mutta #korona. Kaasoksi suostuminenhan ei ole automaatio, joten jännitän vielä heidän vastauksiaan.

Alustava vieraslista on tehty, mutta se saattaa elää tilanteen mukaan ja myös sen suhteen, mihin vedämme rajan. Kutsummeko suurperheen kaikki lapset, entä kenelle plus avec ja entä ketkä kaikki sukulaiset ovat tervetulleita? Sen olemme päättäneet, että vieraslukumäärä on jossain 60-80 hengen paikkeilla.

Alustava budjetti on myös mietitty, mutta suunnitelma täytyy saada vielä exceliin. Hei, olen Emilia - olen nörtti ja rakastan numeroita. Vieraslista on tehty myös exceliin, koska sitä on äärettömän helppo hallita ja muokata. Budjetti on hyvin muokkautuva ja elää koko ajan, joten excelin avulla olemme helposti perillä siitä, mikä on budjetin tilanne. Hyvässä sekä pahassa.


Hääsuunnittelu on mielestäni hyvällä mallilla ja asiat etenevät niin kuin on toivottu. Toivottavasti myös muiden suunnitelmat sujuvat! Olisi mukavaa tietää, mitä olette tehneet eri tavalla kuin minä ja oletteko hankkineet myös käyttämäni hääsuunnittelukirjan. Onko siitä ollut apua teille? Kommentoikaa rohkeasti. Seuratkaa minua myös IG:ssä: emilia.miljaana - siellä jaan ajatuksiani häihin liittyen säännöllisen epäsäännöllisesti.

Rakkaudella,

Ei kommentteja

Lähetä kommentti